Resan med Concord

När jag säger Mach 2 vad tänker ni på då? "Jo Mustang Mach 2."

"Rätt i Mustang kretsar ja", men jag tänker nog mer på när jag åkte i Mach 2,02 i Concorden. Närmare bestämt 2 ggr fortare än ljudet (i ca 2,200 km.t). En upplevelse utöver det vanliga när man tycker om hastigheter och fart.

Allt började när jag stod i New York på Kennedy Airport på väg hem till Stockholm. Jag hade gott om tid. Mitt plan skulle inte gå förrän på eftermiddagen. Jag tog en bricka i kafeterian och ställde en kopp kaffe och en tallrik med en smörgås på. Nu skulle jag betala. När jag stod vid kassan började allt att vibrera. Min bricka skakade och jag frågade kassörskan. "Vad är det som händer"? Jag trodde det var en liten jordbävning. "Vilket ljud"

"Its the Concorde takeoff" Sa hon med ett leende på läpparna. Hon hade hört det förut. Då bestämde jag mig för att någon gång få uppleva detta!

Dagen kom den 13/9–1997 när jag klev ombord på Concorden på plats 10A. "Vilken känsla!" Nu var starten klar och bromsarna släpptes efter att de 4 Rolls-Royce motorerna varvats upp. Dj..lar vilket ryck. Jag satt som klistrad i sätet. 0–100 på 8 sekunder sedan tändes efterbrännkammaren. Kraften räckte att nå 18 000–20 000 meter höjd. När vi kom över hav kunde Concorden flyga genom ljudvallen. Planet steg nästan lodrät upp till 20 000 meter höjd. Det blev en smäll och ett ryck i planet, sedan var vi snabbare än 2 ggr ljudet. Efter en liten stund såg jag på mätaren inne i kabinen att vi flög i Mach 2,02 (ca 2,200 km)

Nu blev det servering på vita linne-dukar och riktigt bestick. Smörgås snittar. Champagne. Hummer. Färska jordgubbar. Rysk kaviar. Hallon. Rött eller vitt vin. Vad mer kunde man önska? (se foto) Allt tillagat i Paris.

Mätt och belåten gjorde jag ett besök hos piloterna. Han som sitter längst bak hade hand om navigation och att pumpa över bränsle från de olika tankarna. Han berättade att planet nu är 20 centimeter längre än när vi startade. Detta berodde på den höga hastigheten och friktionen. Han visade mig att han kunde stoppa handen mellan väggen och instrumenten. Han sa: Tar jag inte bort den så kommer den att fastna vid landningen (krossas)". Han till vänster var kaptenen.

Nu skulle vi landa. Efter 3 Tim Med medvind på Kennedy Airport i New York, (normalt var 3,5 tim) Även här ryckte det till när de sänkte farten under ljud-nivå. Farten kunde ju inte uppskattas där uppe. Det fanns ju inga fixa punkter att jämföra med. Nu fälldes nosen ner så att piloterna kunde se bättre. Planet var nu i princip lodrätt för att kunna bromsa med vingarna. Strax innan vi skulle ta mark rätade han upp planet och vi var på marken igen. Nu var det bara att få stopp på planet. Nu kunde man jämföra hastigheten mot marken. Concorden behöver både längre start och stoppsträcka. Flygvärdinnan som serverade oss var från Tyskland och hette Shulse. Varför jag nämner detta är att hon var med på Concorden som störtade i Paris 25/7–2000. Om den övriga besättningen var med vet jag inte.

Av totalt 16 tillverkade har Air France sju och British Airways sex plan. Tre används som reservdelsförråd. Plantypen är snart 30 år gammal (då 1997) och kommer att fasas ut. Buller och miljökrav har gjort Concorde omodern. Den sista flygningen genomfördes den 26/4 - 2003. Här följer en fotoserie från färden med Concorden.  

Ett bevis på att man har flygit genom ljudvallen.

Mack 2,02 = 2,179 Km

Jag på plats 10 A 

Kapten till vänster och styrman till höger navigatören i mitten.

Navigatören skötte även pumparna för bränslet.

Vilken servis och mat. Hummer. Jordgubbar. Rysk kaviar. Lax. MM. Röt och Vit vin. 

Servitrisen Shulse var från Tyskland. Hon omkom när Concorden störtade den 25/7- 2000.

Ett av de sista Concorde planet finns att beskåda på Auto & Technik Museum i Sinsheim i Tyskland.

Även den ryska motsvarigheten mot Concord en Tupolev 144. Även detta plan finns att beskåda i Sinsheim Tyskland. Båda planen får man gå in i. Jag har varit där och kollat in båda och fick uppfattningen. Att det ryska planet var byggt med slägga och spätt. Medan Concorden är bygd med mikrometer. Det var stor skillnad på finishen på dessa båda plan.

Detta är värt ett besök i Sinsheim Tyskland (liger efter motorvägen A 6).

 Text och Bild: Dieter Dunedal