Elvis Presleys festival i Bad Nauheim från den 13-15 Augusti 2021. 

Nu har ni chansen att följa med på en oförglömlig resa i Elvis Presleys fotspår.  

Jag Dieter Dunedal har varit på Elvis festival tidigare i Bad Nauheim. Året var 2019. Året där på kom katastrofen som heter Covid 19 och satte stopp för Elvis festivalen 2020. Men nu 2021 i augusti skulle den bli av igen den nittonde Elvis Festivalen var ett faktum.

Jag berättade för en kompis Kent om Elvis festivalen och att jag tänkt åka ner till Bad Nauheim igen och frågade om han var intresserad av att följa med, han som de flesta andra födda på  femtiotalet hade ju haft Elvis som sin idol och han behövde ingen betänketid för att svara "JA" och tyckte det skulle bli fantastiskt kul att hänga med "Han liksom jag tycker förstås fortfarande om Elvis och hans musik.

Vi åkte ner på en torsdag som planerat, Elvis festivalen som varade i dagarna tre inleddes efterkommande dag. Jag sa till Kent att vi kunde ta en liten omväg på vägen ner för att hälsa på en bekant till mig Bernd Drews som äger ett (Gasthaus) värdshus i staden Bad Oldesloe med namnet Mäcki och har fantastisk god mat vilket vi kan intyga för det var den godaste mat man ätit på länge, vi var kvar hos Bernt några timmar och åtnjöt både hans trevliga sällskap och den goda maten med tillhörande dryck, "mycket trivsamt"

Vi övernattade i närheten på hotell Wyndham.

Tidig fredag morgon gick vi upp för att hinna till öppnandet av Elvis festivalen som öppnade kl. 14,00 i Bad Nauheim dit hade vi hade ca 50 mil. 

Gasthaus Mäcki i Bad Oldesloe.

Nu var vi ute på den trefiliga motorvägen och kunde dra på lite. Med Volvon!

                                                                             Snart Framme i Bad Nauheim?

Nu var det (Stau) kö vilket inte är ovanligt bara ett hänga med. Det stod ju inte helt stilla utan rullade sakta framåt. Här var det bara att ta det lugnt. Efter en stund stannade vi på en bensinmack, där vi passade på att tanka bilen och oss själva med lite kalorier. För vidare färd mot vårt mål Bad Nauheim.

Jag hade förbeställt hotellrum 8 km söder om stan, men när vi kom fram åkte vi till hotellet Dolce som var själva centrum för festivalen, Här hade jag bot förut. vi chansade helt enkelt på att det kunde finnas ett rum?

 jag gick in och frågade om det fanns ett dubbelrum. Jag trodde att det är nog fullbokat där med alla Elvis fans. Men döm om min förvåning när hon i receptionen säger "att det fanns ett ledigt rum" och vi bokade två nätter på hotellet, nu bodde vi mitt i (smeten) gång avstånd till allt. Även bilen gick att parkera där. "Kunde inte bli bättre" 

Hotell Dolce.

Ett fantastiskt fint hotell.

Nu var festivalen i gång.

När inkvarteringen på hotellet var klar gick vi till villa Grünewald och Elvis Presley platz där festivalen börjat, "nåväl vi har inte missat något" och med en kall öl i handen blandade vi oss med de andra Elvis fansen.  

Här står jag! och beundrar alla blommorna och div presenter som har lämnats på Elvis Presley Platz.

Den vita buketten närmast mig är från staden Bad Nauheim.

Detta bevisar ju hur stor han var i staden Bad Nauheim och Tyskland.

Här följer några foton från Elvis Presley patz.

Många ville likna Elvis. (kopior). "Jag Dieter till vänster"(ingen kopia)

Till och med Elvis har anlänt i baksätet i en Chevrolet impala. Vad mer kan man begära.

En härlig bild! Då folk ställer upp i tidsenlig klädsel när det är fest. Snygg bill en rosa Cadillac   

Samma kille underhöll publiken som tidigare med Elvis låtar. Han var väldigt duktig på att tolka Elvis utan för villa Grünewald där kungen av Rock end Roll Elvis bodde.

Från vänster. Han är klädd i likadana kläder som Elvis hade. Damen i mitten är. Ines Titzmann och han till höger är Joakim Steinweden. Joakim bodde några år i Trollhättan. Jag träffar Joakim och Ines varje gång jag är där. Mycket trevligt att de ställer upp varje gång i kläder från den tiden. 

Även med matchande fordon.

Här ser vi Ines och Joakim köra ut ur förläggningen i Friedberg där Elvis var stationerad.

Kolla in leendena. Tror du vi hade det trevligt? På väg ut ur kasernen i Friedberg där Elvis gjorde Lumpen

Samma port och vakt kur. Elvis Presley.

Ni som har läst mina berättelser om Elvis i Bad Nauheim del 1 och 2. där jag skrev om insamlingen till en staty av Elvis i brons. Har blivit verklighet. Detta är sista fotot som togs av Elvis i Bad Nauheim, där han står vid bron och hänger på räcket. Innan resan hem till U.S.A. och Memphis.

Här vid invigningen 2021 är Tupelo,s och Bad Nauheims borgmästare vid avtäckningen av Statyn som står vid U.S.A-brucke i Bad Nauheim. Bron finns kvar än i dag tack vare de två damerna. (Tupelo är staden där Elvis föddes.)

Nu kan man beskåda denna staty i brons i Bad Nauheim tack vare de två damerna som har varit eldsjälarna i Elvis Presley klubben. Det tog bara ett år att samla in pengar till statyn.   

Här ovan ser ni mig vid statyn med Elvis. 2022. Även bänken i stadsparken med gitarr och mikrofon. Always on my mind ! "med Dieter Dunedal"!


En kal Elvis cider satt bra i värmen med 5,2%

Hur hade vi det själva? 

Jodå vi träffade många trevliga mäninskor och njöt av musiken och det finna vädret i parken vid hotellet. där man hade en tävling vem som sjöng mest lik Elvis. På kvällen tog vi ett dopp i hotellets pool, en liten svalkande simtur skadade inte i värmen.

Håll i gång! i tidsenliga kläder vid vattenhålet (ölbaren)

Villa Grunewald i all sin prakt i det fina vädret. Massor med folk ville vara med och fira Elvis Presley, European Festival. 2021.

En liten resumé av Elvis vistelse i Bad Nauheim Tyskland.

Den 1 Oktober 1958 kom Elvis till  Columbuskaje i Bremerhaven kl 08.56 med trupptransportfartyget P 115 USS General G.M. Randall. Vid 10,30 går tåget till Friedberg vid Bad Nauheim Och är framme vid Ray Barracks i Fridberg kl: 19,30 

Den 2 Oktober kom Elvis till Ray Barracks i Fridberg. Här hölls en presskonferans, samtidigt fick han ett telegram. Att Elvis far Vernon (10 /4-1916- 26 Juni 1978) och även hans Mormor Minni Mae Presley (17/4 1889- 26/6 - 8/5 1980) Och hans livvakter Red West och Lamar Fike skulle landa på Frankfurts flygplats den 4/10-58

Den 4/10-58 inkvarteras hela klanen i Ritters Park Hotel i Bad Homburg.

Den 6/10 -58 Flyttar hela klanen till Hilperts Park Hotel, i Bad Nauheim.

De soldaterna som hade möjlighet att bo utanför kasernerna fick lov att göra detta.

Den 11/10 -1958 flyttade Elvis med hela klanen till. Hotel Grunewald i Bag Nauheim, man hyrde 4 rum på andra våningen och ett stort sovrum våningen under.

Den 23/10-58 besökte Elvis en konsert i Frankfurt där Bill Haley uppträde.

Den 2/11-58 Bjöd Elvis in till ett party i Hotel Grunewald.

Samtidigt fick Elvis ett telefonsamtal från Dee Stanley.

Frun till en amerikansk sergeant som var stationerad i Frankfurt.

Hon bjöd in hela familjen till festen, men Elvis sa nej . för att han skulle på en manöver. Dagen efter.

Men Vernon sa ja. När Dee Stanley hade skilt sig från sin man gifte hon sig med Vernon (Elvis far) den 3/7 1960 i Huntsvillle/Alabama.

Den 20/12-58 Manöver i Grafenberg.

Den 27/12-58 Befordrad till Private First Class.

Den 26/12-58 Besöker Elvis Choven Holliday on ice i Frankfurt.

Den 21/12-58 Köper Elvis en vit BMW 507 cabriolet på firma Glöckler för 3,750;- Dollar. Han kör denna BMW ett år och lämnar tillbaka den till firman.

Den 8/1-1959 Firar han sin 24 födelsedag

Den 2/2 -1959 skänkte Elvis sin vita pudel (hunden)  "Cherry" till den kvinnliga kocken. Frau Reinhardt i Villa Grunewald.

Den 3/2 1959 Flyttar hela klanen efter div turbulenta uppträdanden i villa Grunewald,(grannarna klagade på allt för högljudda fester) till villan i Goethetrasse 14 i Bad Nasheim. Där Elvis hyrde hela huset.

Goethestrasse 14 i Bad Nauheim.

Den 5/2 -1959 Kommer nyheten om flygplanet som störtade i North Dakota med Buddy Holly, Richie Valens och Big Boppers. Elvis skriver kondoleans brev till de berörda familjerna.

Jag hoppar över några datum som inte har så stor betydelse.

Den 14/9-1959 Träffar Elvis för första gången den 14 åriga dottern Priscillia till Ann och Joseph Paul Beaulieu som har flyttat till Wiesbaden.

18/8-59 Kommer Hal Wallis (producenten till filmen Casablanca) Till Elvis i Goethestrasse 14 i Bad Nauheim för att finslipa detaljer till filmen. "GI Blues"

25/12-1959 Är det Jul fäst i Goethestrasse 14, Gästerna är Priscilla och Dee Stanley. Elvis skänker Priscilla en klocka i guld med diamanter i.

Den 8/1 1960 Elvis Fyller år "25 år" och firar dagen med 200 gäster i sporthallen i Bad Nauheim.

Den 20/1 Blir Elvis befordrad till Acting Sergeant.

Den 11/2 Blir ha Sergeant.

Den 27/2 1960 Kör en flyttbuss fram till Goethetrasse 14 i Bad Nauheim och hans tillhörigheter lastas, samt 3.000 grammofonskivor packas och lastat för transport till USA.

Den 2/3 1960 ca 16,45 åker Elvis med den Military Air Transport Service (MATS) C-118 och med 97 andra soldater till Rein-Main-Air-Base, Vid Frankfurts flygplats. för att flyga hem i den 4 motoriga DC 8 med nr. 33 239 till Fort Dix, i New Jersey USA.

En mellanlandning var nödvändig i Prestwick/Skottland för att kunna komma till slut destinationen i USA.

Året 1967 den 1 Maj gifter sig Elvis och Priscilla i Las Vegas. Den 1 Februari 1968 får de en dotter Lisa Marie. Efter sex års äktenskap skiljer sig Elvis och Priscilla den 9 oktober 1973. Priscilla tilldömdes en fastighet, 725 000 dollar i kontanter ca 22 miljoner kronor i dagens penningvärde och ett månatligt underhåll på 4 200 dollar, eller 130 000 kronor

 På väg ut ur Bad Nauheim. Fick vi väntade på att trafik ljuset med Elvis i skulle bli grönt. Vid hörnet

Parkstrasse-Zanderstrasse.

I trafikljusen fanns Elvis siluetter.  

Elvis i Grönt. Nu var vi nöjda och belåtna och det bar i väg hemåt. Ett minne från festivalen ville vi ha med oss hem. 

Detta var de enda 2 kepsarna som fanns att köpa. Likadana som Elvis bar en gång.

Vad händer i år 2022 i augusti. En festival till för mig! Ja absolut om hälsan bistår och inga andra hinder kommer i vägen åker jag igen.

Tillägg från min senaste resa den 11/5-2024 till Bad Nauheim Tyskland ett kärt återseende med kompisarna på kvällen blev det. Kvällen var i Elvis täcken naturligt viss. Vad har hänt nytt om Elvis "jo" kaffet i Friedberg där man träffades och pratade om och lysnade på Elvis musik är nerlagt. Tyvär.

Här följer några nytagna foton av Elvis i Bad Nauheim och Friedberg.

I den gamla stadsporten i Bad Nauheim finns en målning av The King av Rock en Roll. Elvis Presley

Mitt i staden Friedberg stor en reklampelare med information om Elvis Presleys tid i. Army Home of Elvis Presley. (Tiden i det militära att läsa)

En ny staty har sats upp i rondellen vid infarten till Friedberg och kasernen där Elvis gjorde militärtjänst.

När man läser om hans tid i Bad Nauheim och Friedberg förstår man hur stor Elvis var i Tyskland.


Text och Bild. Dieter Dunedal